This page is no longer being updated.
Visit www.iot.ntnu.no for the latest information.
NTNU
Startside Studier Student i Trondheim Etter- og videreutdanning Forskning Næringsliv og nyskaping Om NTNU Aktuelt
 
 

Prosjektledelse

Prosjektvirksomhet blir stadig viktigere i forretningslivet. Mange bedrifter driver nesten all sin forretningsvirksomhet som prosjekter, noe konsulentselskaper, forskningsinstitutt og bygge- og anleggsbransjen er gode eksempler på. Men også i mange andre bransjer er det sentralt å kunne lede og medvirke i prosjekter, store som små. For å kunne gjøre dette på en god måte, kreves lederegenskaper, økonomikunnskaper og forståelse av organisasjon, samt teknologisk kompetanse. Ideelt for IØT-studenter, med andre ord!

IØT-studiet gir grunnleggende kompetanse innenfor alle de nødvendige områdene på prosjektledelse, men fordypningen i prosjektledelse gir deg en sjanse til å bygge ut mer spesialkompetanse på området. I fjerde årskurs tilbyr vi hele seks emner som er rettet inn mot ulike sider av prosjektledelse, og vi blir dermed den beste spesialistutdanningen i Norge på området.

Som en bonus får du emner sammen med internasjonale studenter på den 2-årige internasjonale mastegraden i Project Management. Dermed får du også en gratis mulighet til å trene på å bruke engelsk som arbeidsspråk, noe som er en stor fordel på dagens internasjonale arbeidsmarked!

Fordypningsoppgaver

Vi grupperer fordypnings- og masteroppgavene innenfor følgende hovedområder:

-          Prosjektledelse; herunder tema som det å sette sammen gode prosjektteam, det å sette opp mål for prosjektet og styre mot dem underveis og det å motivere og belønne prosjektdeltakere.

-          Prosjektorganisasjoner; herunder det å sette opp ulike typer av prosjektorganisasjoner, å se på hvordan de er knyttet opp til en eller flere moderorganisasjoner og det å finne frem til en passende intern struktur for det prosjektet som skal gjennomføres.

-          Læring og utvikling på tvers av prosjekter; herunder det å benytte kunnskap utviklet i et prosjekt inn i det neste, det å kunne overføre erfaringer fra ett prosjekt til et annet og det å ha passende rutiner og prosedyrer for å ivareta moderorganisasjonens utvikling i forhold til de prosjektene den kjører.

-          Program- og porteføljeledelse; herunder det å organisere og styre større program med flere delprosjekter, det å bygge opp en prosjektportefølje der de ulike prosjektene bygger opp under moderorganisasjonens strategi og risikoprofil, og det å sørge for god ressursfordeling mellom prosjekter i en portefølje.

-          Prosjekter i nettverk; herunder det å holde rede på interessenter og å kunne se, vurdere og utvikle et prosjekt i samspill med omgivelsene (andre bedrifter så vel som andre prosjekter).

-          Innkjøp og leverandørrelasjoner i prosjekter; herunder det å håndtere innkjøpsproblemstillinger spesifikke for prosjekter, samt det å håndtere leverandører når prosjektet normalt sett ikke kan love langsiktige relasjoner til leverandørene. 

Bedriftssamarbeid

Det var i sin tid norsk næringsliv, og da særlig bedrifter som bruker mye prosjektarbeid i sin virksomhet, som tok initiativet til å opprette en prosjektledelsesutdanning ved NTNU. Dette ble realisert, først som en studieretning innenfor tre av sivilingeiørprogrammene, og deretter fra 2005 som en egen internasjonal mastergrad som kan velges som hovedprofil av

sivilingeniørstudenter. Gjennom NSP (Norsk Senter for Prosjektledelse; www.nsp.ntnu.no) har prosjektledelsesutdanningen fortsatt nær kontakt med partnere som Forsvaret, Norsk Hydro, StatoilHydro, Statsbygg og Telenor når det gjelder sommerjobber, prosjekt- og masteroppgaver (i tillegg til forskning og etterutdanning)

Jobbmuligheter

Man får neppe en startjobb som prosjektleder selv om man går ut med fordypning i prosjektledelse. Men man kommer raskere dit enn de fleste andre sivilingeniørstudenter, og man er mer kvalifisert for jobben! De som har gått ut fra NTNU med en slik hovedprofil havner ofte i stabsfunksjoner relatert til prosjektarbeid eller som prosjektassistenter, men de er også brukbare i andre typiske stillinger for IØT-kandidater, som konsulenter, traineer og linjeledere.

 

 

 

 

Se hva masterstudenten Line Hagman synes om fordypningen!